Andes Johnsson Fjällsikten

Entreprenören Anders Johnsson såg fram emot 2020. Vildmarks anläggningen Fjällsikten i Tåsjödalen gick bra, men sedan slog Covid-19 till. Nu tar han hjälp av ledarskaps- och försäljningsutveckling samt lokalt samarbete för att rädda verksamheten.

Text: Josephine Carr

Hjärtat var med när Anders Johnsson, Lapland Explorer tag över vildmarks anläggningen Fjällsikten vid Tåsjöberget, Ångermanlands högsta berg. Efter en framgångsrik säljkarriär ville han satsa på  upplevelseturism som gav större meningsfullhet. 

Under tre år byggde Anders Johnsson upp verksamheten och antalet besökare ökade stadigt. Här kunde man placera en konferens, njuta av naturen, testa skidspår och vandringsleder samt testa äventyr som scotersafari och fisketurer. Anläggningen erbjöd även boende, konferens och god norrländsk mat.

Min vision var att ge våra besökare bra upplevelser av vår vackra bygd, vildmark med helt underbar befolkning och sammanhållning. Och jag har aldrig ångrat mitt val.

Så slog Covid-19-krisen till och ändrade brutalt förutsättningarna. På några veckor försvann bokningar för flera miljoner. Omsättningen sjönk som en sten och Anders Johnsson tvingades skära ner. 

      Det var bara att rulla ihop sig och vara stenhård. Vi lyckades hålla i över sommaren och erbjöd en del boende men sen blev det tvärstopp igen. Nu jagar vi de små kostnaderna och inkomsterna. Vår nästa stora bokning är först sommaren 2021, berättar Anders Johnsson.

 I restaurangköket lagas numera matlådor som körs ut till riskgrupper. Själv försörjer sig Anders Johnsson på snickeriuppdrag. Men trots det svåra läget så har han bestämt sig för att klara verksamheten.

      Besöksnäringen är ju en basnäring i glesbygden som ger viktiga skatteintäkter till kommunen. Vi som bor här måste leva i symbios med omgivningen, annars funkar det inte. Det handlar om att skapa bra relationer och hitta lösningar tillsammans. 

Anders Johnsson återkommer till nyckelordet tillsammans. Redan innan krisen och innan uppstarten av Fjällsikten tog han hjälp av ledarskaps- och försäljningsutvecklare Lotta Broberg på Chabro som han har regelbunden kontakt med. Ett samarbete som fortsätter.

      Det har varit och är oerhört värdefullt att ha en extern samtalspartner. Lotta Broberg på Chabro lyssnar, lyfter och ställer frågor som ger mig kunskap, kraft och idéer som företagare. 

Ett resultat av coachningen är att Anders Johnsson nu prövar om långtidsuthyrning av anläggningens stugor och miljöombyte för distansarbetare  kan vara en framkomlig väg. T.ex. att företag hyr stugor och erbjuder sina medarbetare miljöombyte i distansarbetet. Boka din stuga här!

      Min vision är att vi ska komma ur det här, både bygden och anläggningen. Vi genomgår en enorm förändring och allt är mycket osäkert i nuläget. Coachningen har gett mig nya perspektiv och det ska bli spännande att se var vi hamnar när krisen är över, säger Anders Johnsson. 

 Det har snöat i flera dagar och det ser lovande ut trots att det bara är i början av december. Anders Johnsson lovar ingenting, men är säker på en sak,det kommer att vara möjligt att åka skidor på och vid Tåsjöberget igen. 

Vill du veta mer om verksamhetsutveckling? Kontakta oss direkt!