Peter Korpås Produktionschef

Herrljunga Terrazzo kan terrazzotillverkning. Samtidigt utvecklas företaget snabbt, vilket ställer höga krav på ett bra ledarskap. Produktionschefen Peter Korpås och ledarskapscoachen Lotta Broberg möts i regelbundna coachsamtal, ”Lotta tillför andra dimensioner till mitt ledarskap”.

Våren 2021 har familjeföretaget Herrljunga Terrazzo välfyllda orderböcker. Företaget är ledande i Skandinavien inom utveckling och leverans av terrazzo. Redan romarna använde materialet som består av vatten, cement och marmor.  Terrazzogolv är slitstarka och vackra, materialet används även till inredning, trappsteg, bänkskivor och väggbeklädnad. 

Företaget har merparten av sina kunder i offentlig verksamhet. Ett aktuellt projekt är en stor bussterminal som byggts i Haninge Centrum. 

Vår styrka är att vi är duktiga på stora komplexa projekt, från projektering och till själva platsgjutningen av golvet. Vi vet hur man förädlar offentliga miljöer och kommersiella fastigheter, konstaterar Peter Korpås, produktionschef på Herrljunga Terrazzo. 

Företaget har de senaste åren expanderat kraftigt och ingår i koncernen Always Contemporary. Förändringsresan pågår för fullt, nyligen digitaliserades tidrapporteringen. Golvläggarna rapporterar numera tid och materialåtgång i sina mobiltelefoner. 

Men att leda ett familjeföretag som utvecklas snabbt ställer höga krav på ledarskapet. Peter och försäljningschefen Anders Carlehed valde därför att satsa på +Chabros ledarskapsutbildning som verksamhetsutvecklare Lotta Broberg höll våren 2020. Resultatet blev så lyckat att Peter valt att arbeta vidare med Lotta för att utveckla ledarskap och medarbetarskap samt processer. Uppstarten var en verksamhetsanalys och en plan för framtiden. Lotta ansvarade för en kickoff med alla medarbetare på temat Kommunicera framgångsrikt och gör mål ” hon kan verkligen motivera människor”. Lotta hjälper oss med medarbetarundersökning och process implementeringar. 

Nu möts Peter och Lotta i coach/mentorsamtal, en gång i månaden.

Att vara ledare kan vara bitvis ensamt. Lotta ger mig de där värdefulla perspektiven på saker jag inte tänkt på. Vi bollar idéer, sätter tydligt fokus, månad för månad, som sedan följs upp. Lotta har stora kunskaper om förbättringsprocesser som berör försäljning och ledarskap.

Ett kunnigt bollplank är just det stöd en chef behöver på den fortsatta förändringsresan. Närmaste fokus är att överträffa resultatmålet för första kvartalet.. Och coach/mentorsamtalen fortsätter.

Tack vare coach/mentorsamtalen utvecklas jag som ledare och har blivit mer ödmjuk i min roll. Lottas perspektiv tillför lika mycket till en ny som en mer rutinerad ledare. Oavsett hur duktig man är på att spela tennis måste man ju öva på rätt teknik för att bli ännu bättre. Alla som vill bli riktigt bra ledare måste ha en egen tränare som Lotta. Någon som ger andra perspektiv och tillför hur andra gör.

Utmaningen för de flesta företag är att man blir hemmablind och gör som man alltid har gjort eller prövar vägar som man tror är rätt. En extern verksamhetsutvecklare kommer in med nya ögon.

Vill du veta mer om hur vi kan hjälpa dig? Kontakta oss direkt!