Fjällsikten i Tåsjödalen – Anpassning och förnyelse under kris

Entreprenören Anders Johnsson såg fram emot 2020 med stor förväntan. Hans vildmarksanläggning, Fjällsikten vid Tåsjöberget i Tåsjödalen, hade haft en stadig tillväxt och lockade allt fler besökare. Med aktiviteter som konferenser, naturnjutning, skidåkning, vandring, scotersafari och fisketurer samt boende och god norrländsk mat, hade anläggningen etablerat sig som en populär destination.

”Min vision var att ge våra besökare bra upplevelser av vår vackra bygd, vildmark med helt underbar befolkning och sammanhållning. Och jag har aldrig ångrat mitt val,” säger Anders Johnsson.

När Covid-19-krisen slog till förändrades allt drastiskt. På bara några veckor försvann bokningar för flera miljoner, och omsättningen sjönk dramatiskt. För att överleva tvingades Anders att minska verksamheten kraftigt. ”Vi lyckades hålla i över sommaren och erbjöd en del boende, men sedan blev det tvärstopp igen. Nu jagar vi de små kostnaderna och inkomsterna. Vår nästa stora bokning är först sommaren 2021,” berättar Anders Johnsson.

Trots de svåra förutsättningarna har Anders inte gett upp. ”Besöksnäringen är en basnäring i glesbygden som ger viktiga skatteintäkter till kommunen. Vi måste leva i symbios med omgivningen, annars funkar det inte. Det handlar om att skapa bra relationer och hitta lösningar tillsammans,” förklarar han.

Innan krisen tog Anders hjälp av ledarskaps- och försäljningsutvecklare Lotta Broberg på Chabro. Detta samarbete har fortsatt under pandemin. ”Det har varit och är oerhört värdefullt att ha en extern samtalspartner. Lotta lyssnar, lyfter och ställer frågor som ger mig kunskap, kraft och idéer som företagare,” säger Anders.

Ett resultat av coachningen är att Anders nu utforskar möjligheten att hyra ut anläggningens stugor för längre perioder och erbjuda miljöombyte för distansarbetare. ”Min vision är att vi ska komma ur det här, både bygden och anläggningen. Vi genomgår en enorm förändring och allt är mycket osäkert i nuläget. Coachningen har gett mig nya perspektiv och det ska bli spännande att se var vi hamnar när krisen är över,” säger Anders Johnsson.

Trots utmaningarna ser Anders positivt på framtiden. Det har snöat i flera dagar, och han är säker på att det kommer att vara möjligt att åka skidor på och vid Tåsjöberget igen.

 

Vill du veta mer om hur vi kan hjälpa dig med verksamhetsutveckling? Kontakta oss.